Mayaindianerna utgjorde en av de mest avancerade civilisationerna i den förcolumbianska eran och utvecklades i området som idag omfattar södra Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras och El Salvador. Maya började etablera samhällen runt 2000 f.Kr. och deras civilisation blomstrade under den så kallade klassiska perioden (cirka 250–900 e.Kr.), då de byggde storslagna städer som Tikal, Palenque och Copán.
Maya var framstående inom många områden. De utvecklade ett avancerat skriftsystem, ofta kallat hieroglyfiskt, vilket är det mest utvecklade skriftsystemet i pre-columbianska Amerika. Maya var också skickliga astronomer och matematiker. De använde en kalender som grundades på både sol- och månbaserade cykler, och de använde noll i sina matematiska beräkningar, vilket var ovanligt vid den tiden.
Mayaindianernas religion spelade en central roll i deras samhälle, med gudar som representerade naturens olika element, som regn, sol och majs. Ceremonier och ritualer, ibland med inslag av människoffer, var vanliga för att blidka dessa gudar. Maya hade också ett klassamhälle med präster och adel överst och jordbrukare och hantverkare underst.
Efter 900 e.Kr. minskade flera av de stora stadsstaterna i södra Mayaområdet av okända orsaker, men möjligtvis på grund av miljöförändringar eller inre strider. Maya fortsatte dock att existera som samhällen och grupper, och deras språk och kultur lever än idag bland nutida mayafolk.